Besparen in de keuken

Ruim 20 procent van gasverbruik gaat op aan warm water, een groot gedeelte daarvan verbruik je in de badkamer, het andere gedeelte? De keuken! Check onze keuken-bespaartips en hou je maandelijkse kosten laag.

Heb je een vraag? We horen het graag.

Naar contactformulier

Fornuis

Gas is steeds duurder aan het worden, in de toekomst zullen daarom meer mensen overgaan op electrische-fornuizen. Kook jij nog wel op gas? Let dan op het volgende:

  • Kies de juiste pit, bij een kleine pan op een grote pit gaat er veel warmte verloren omdat de hitte langs de pan ontsnapt.
  • Door een deksel op de pan te doen verwarmt het eten sneller, hierdoor hoeft vuur minder lang aan te staan en verbruik je dus minder energie.

    Vaatwasser

    • Koop een zuinige vaatwasser, moderne vaatwassers gebruiken minder water en energie. Hier bespaar je snel op.
    • Kleinere vaatwassers gebruiken in verhouding meer dan een vaatwasser met standaard afmeting. 
    • Spoel vieze borden eerst af met koud water en gebruik daarna de eco-stand. In de eco-stand gebruikt de vaatwasser minder water en energie.
    Meer van dit soort tips!

    Kranen

    • Zorg dat je kranen goed dichtgedraaid zijn.
    • Zorg dat je keukenkraan een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer heeft.
    • Laat tijdens het afwassen een kraan niet onnodig lopen.
    • Door een teiltje te vullen met warm water en afwasmiddel bespaar je bijna 60% minder energie. 
    Meer besparen op water?

    Energie-vreters

    Ongeveer 18% van de stroom van een gemiddelde woning wordt verbruikt door koelkasten en vriezers. Daar valt enorm op te besparen. Gemiddeld verbruikt een koelkast gemaakt na 2015 bijvoorbeeld bijna vier keer minder elektriciteit dan een koelkast uit 2000. Weten waar dit soort energie-slurpers nog meer zijn?

    Meer over energievreters?

    Waterkoker of kokendwaterkraan?

    Met een kokendwaterkraan komt er direct kokend water uit je keukenkraan. Makkelijk, maar een niet goed-geïsoleerde kokendwaterkraan gaat minder zuinig met energie om dan een fluitketel of elektrische waterkoker. Voor het op temperatuur houden van je warme water in de boiler is namelijk altijd een stand-by verbruik. 

    Boiler

    Als jouw huis een boiler heeft die een voorraad water warm houdt, check dan op welke temperatuur deze ingesteld staat. 60 graden Celsius is vaak namelijk al voldoende. Let op! Als de temperatuur lager is dan 60 graden is er risico op bacteriegroei: Legionella kan tot 55 graden overleven.

    Energiecoach

    Maak een afspraak met een Energiecoach. Samen lopen jullie door jouw woning en krijg je tips hoe je kunt besparen. 

    Maak een afspraak Wat doet een Energiecoach

    Besparen kan een sport worden

    De familie de Haas uit Musselkanaal begon met het vervangen van hun ledlampen. Inmiddels is het hele huis geïsoleerd en hebben ze alleen spijt dat ze niet eerder zijn begonnen. Met een Energie Bespaarpakket is de eerste stap snel gezet. Heb jij nog geen Energie Bespaarpakket gehad? Dan kun je als woningeigenaar in Oost Groningen nu een code opvragen voor een gratis Energie Bespaarpakket.

    Ik wil een gratis code Lees het verhaal van de familie de Haas