In gesprek met Bespaarcoach Ronja: “voor elke huiseigenaar is er subsidie beschikbaar.”

Inwoners van Oost-Groningen hebben geluk. Een team van Bespaarcoaches helpt inwoners namelijk met het verlagen van hun maandelijkse energiekosten. En deze hulp is gratis. We gingen in gesprek met Bespaarcoach Ronja.

Voor Ronja begon het allemaal in haar eigen gemeente, Westerwolde. Zij was haar huis aan het verbouwen en wilde van het gas af. "Er was een subsidie om je huis te isoleren, maar daarvoor had je een rapport nodig van een Bespaarcoach. Jeroen van Jouwbespaarcoach kwam bij mij langs om dit rapport te maken. Toen ik hem later tegenkwam, vroeg hij of ik vanuit mijn eigen ervaring andere mensen wilde helpen. Ik heb meteen ja gezegd. Het is namelijk best lastig om je weg te vinden in de wereld van subsidie. 

Het werk van een Bespaarcoach

Een van de dingen die het werk als Bespaarcoach zo leuk maakt voor Ronja, is het helpen van mensen die anders hun huis niet zouden isoleren. "Ik begrijp de weerstand wel, want soms lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Wij helpen mensen gratis en ze kunnen vaak ook nog duizenden euro's subsidie krijgen," vertelt ze. "Maar als mensen eenmaal zien wat er mogelijk is, zijn ze vaak erg verrast."

Ronja herinnert zich een vrouw die zij ontmoette tijdens een deur-aan-deur actie van de Bespaarcoaches. “Ik mocht binnenkomen, maar ze was wel een beetje achterdochtig." Samen liepen ze door de woning. “Haar huis had rotte kozijnen, enkel glas en geen isolatie. Ze had geen spaargeld, dus ze wist niet waar ze moest beginnen om dit op te lossen. We zijn nu 7 maanden verder en ze heeft nieuwe kozijnen en haar dak en muren zijn geïsoleerd. Ze had tranen in haar ogen toen ze vertelde hoe fijn het is om weer veilig in haar huis te kunnen wonen. Dit soort ervaringen maakt mijn werk ontzettend waardevol.”

Hulp van begin tot eind

Hoe gaat Ronja om met mensen die wantrouwend zijn, bijvoorbeeld richting de overheid? “Ik luister, stel vragen en probeer alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. En ik herhaal altijd: jij beslist wat er gebeurt." legt ze uit. “Ik vertel je wat je moet weten en help je bij het aanvragen van offertes of subsidies. Maar jij bepaalt uiteindelijk welke offerte het beste is voor jou.”

Wat kunnen mensen verwachten als ze met Ronja samenwerken? "Ik neem de tijd om samen te kijken naar de mogelijkheden in jouw huis. Dan maken we samen een plan om de maandelijkse energiekosten te verlagen. Ik zorg ervoor dat mensen geholpen worden bij alle stappen die nodig zijn om een huis te isoleren. Soms is dat alleen door samen een subsidieaanvraag te versturen. Maar ik begeleid ook mensen van begin tot eind. Dan kijken we samen welke bedrijven het werk kunnen doen, vragen we offertes en subsidies aan, maken we een financieel plan en maak ik inzichtelijk wat de besparingen zijn. Totdat alles uitgevoerd en betaald is. Eerder stop ik niet.”

Maak een afspraak

"Voor elke woning is er wel iets te doen. Ook als er al gedeeltelijk isolatie aanwezig is,” zegt ze. "Zelfs als je denkt dat het niets voor jou is, neem contact met ons op. We kunnen altijd iets betekenen, ook voor mensen met een kleine portemonnee. Voor iedereen met een koopwoning is er subsidie. En we kunnen ook helpen met het aanvragen van betaalbare leningen.”

Bespaar ook geld en energie!

Wil jij ook energiezuiniger wonen en geld besparen? Onze Bespaarcoaches helpen graag. Dit is gratis!

Maak een afspraak Wat doet een Bespaarcoach?

Hulp bij kleine energieklussen?

Heb je nog radiatoren waar geen radiatorfolie achterzict? Of hulp nodig bij het dichten van kieren en naden? Maak een afspraak met de Klusbus. Het materiaal en het werk is gratis.

Maak een afspraak Wat doet de Klusbus?