Ik heb een code voor een Energie Bespaarpakket. Maak hier je keuze

Positieve ervaring, flinke besparing!

Al een tijdje helpen onze Energiecoaches huiseigenaren met energie besparen. Energiecoach Margarita vertelt haar ervaringen. ”Op dit moment vragen ook veel mensen een gesprek aan die al goed bezig zijn. Zij willen weten of ze iets over het hoofd zien, Door de hoge energierekeningen is dit nu vaak bittere noodzaak. Wij kijken dan graag mee of we toch nog iets kunnen vinden waarmee ze kunnen besparen op hun hoge energierekening”, aldus Margarita.

Het valt Margarita op dat mensen het spannend vinden hun gewoontes te veranderen. De zoon van een 90-jarige man had een afspraak gemaakt met een Energiecoach omdat zijn vader fors meer ging betalen. Margerita: “Hij verzette zich tegen alle tips die ik had. Zijn zoon zat er hoofdschuddend en zuchtend naast. Maar de verwarming een graadje lager, nou, dat wou hij misschien nog wel doen. De verwarming stond namelijk dag en nacht op 23 graden." Met haar advies om de verwarming een graadje lager te zetten, kan de man al 120 m3 gas per jaar besparen op zijn energierekening (dat kan gemiddeld ongeveer tussen de 200 en 280 euro schelen.) Ook al lijken de veranderingen klein, in ieder huis en bij elk persoon zijn er kansen om te besparen.

Sceptisch
Toch zijn mensen wel vaker sceptisch, duidelijk denkt niet iedereen dat Margarita nog gunstige tips voor ze heeft. ''Bij dit soort mensen haal ik juist het meeste eer uit mijn werk. Zo was ik een keer bij een stel dat hun hele leven met energiebesparing bezig waren. Voor hun was het gewoon een levensstijl. Het gesprek verliep een beetje stroef in het begin, maar ik kon ze toch blij maken met wat tips. Zo weten weinig mensen bijvoorbeeld dat droge lucht makkelijker opwarmt dan vochtige lucht en het daarom dus belangrijk is om goed te venteliren. Uiteindelijk zwaaiden ze me enthousiast uit na het gesprek. Dat is toch zo super!'' Zo zie je maar weer dat er altijd nog wat nieuws te ontdekken valt, ook als je denkt dat het niet meer zo is.

Alles op orde?
Een enkele keer kan Margarita geen zinvolle tips meer geven, omdat de bewoner alles al op order heeft. “Ik vind het heerlijk als ik de huiseigenaren een compliment kan geven! En het is nooit voor niets geweest. De bewoner is bevestigd dat hij of zij goed bezig is. Het enige dat ik dan nog kan vragen is hoe het met de verduurzaming van hun woning is. Zodat ze misschien nog iets kunnen doen aan de isolatie van hun huis of zonnepanelen.”

Geen geld en toch verduurzamen?
Als het mogelijk interessant is om een woning te verduurzamen, schakelt Margarita vaak haar collega Jeroen in. Jeroen maakt Quickscans van woningen om te zien of isolatie een interessante vervolgstap kan zijn. Vanaf nu kan zij ook haar collega Bespaarcoaches inschakelen. Bespaarcoaches gaan om de tafel zitten met mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld. Zij kijken of isoleren interessant is, wat de kosten zijn en hoe ze dit kunnen betalen bijvoorbeeld door subsidies. “En de Bespaarcoach garandeert dat je 10 euro per maand bespaart. Hoe fijn is dat?” aldus Margarita. “Ik wens iedereen een lagere energierekening én een comfortabel huis.”

''Ik hoop voor de toekomst, dat nu de bespaarcoaches aan het werk gaan, ik mensen toch een soort van hoop kan geven. Het hoeft niet op te houden als je geen geld hebt. Want misschien zijn er toch nog mogelijkheden in jouw situatie.''

Energiecoach Margarita

Zelf ook toe aan advies?

Wil jij weten wat Margarita, of haar collega Energiecoaches voor jou kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek, dan krijg jij namelijk precies te weten op welke manieren jij geld kunt besparen op je maandelijkse kosten. 

Maak een afspraak