Ik heb een code voor een Energie Bespaarpakket. Maak hier je keuze

31 januari 2022

Gezamenlijke campagne van provincie, gemeenten en woningcorporaties

Met de campagne ‘Zo simpel als wat’ gaan de provincie, gemeenten en woningcorporaties in Groningen inwoners informeren hoe eenvoudig ze energie en daarmee geld kunnen besparen. Iedereen kan van enkele tientjes tot 300 euro per jaar besparen. Op Zosimpelalswat.nl zien inwoners hoe ze dat kunnen doen.

Wethouder Duurzaamheid van de gemeente Groningen Philip Broeksma: “Er zijn veel inwoners met een hoge energierekening en die wordt met de huidige energieprijzen alleen maar hoger. Wat helpt is minder energie gebruiken. Daarom hebben we samen deze campagne ontwikkeld. Hiermee laten we zien dat je echt heel simpel een behoorlijk bedrag kunt besparen. Dat is goed voor de portemonnee, het comfort in huis en het klimaat.”

Het levert veel op: geld én wooncomfort
Sije Holwerda, bestuurder bij De Huismeesters en voorzitter van het provinciaal platform van woningcorporaties: “Alle Groninger woningcorporaties zijn op verschillende plekken druk bezig met het vernieuwen en verduurzamen van de woningen, en het tempo wordt steeds meer opgevoerd. Zo wordt er HR++ glas geplaatst, muren worden geïsoleerd, zonnepanelen op het dak gelegd en steeds meer woningen zijn van het aardgas af. Huurders kunnen zelf ook veel doen. De Zosimpelalswat-tips zijn eenvoudig, kosten vaak niets of heel weinig. Het is vooral een kwestie van doen. En het levert veel op: geld én wooncomfort.”

Doe eens romantisch, doe de gordijnen dicht!
Last van winderigheid? Plaats tochtstrips! En: Hou je klep dicht? Plaats een brievenbusborstel! zijn twee van de campagne-uitingen die Groningers moeten verleiden om direct actie te ondernemen of naar de website Zosimpelalswat.nl te gaan. Een website vol bespaartips en hulp om dit ook daadwerkelijk te realiseren. De boodschap is te horen op Radio Noord en OOG Radio, te zien op posters in de hele provincie en komt online voorbij, bijvoorbeeld via Facebook. 

Veel tips kosten niks of heel weinig 
Heel veel tips kosten niks, het zit vooral in ‘doen’. De deur dicht doen, geen bank voor de verwarming en korter douchen bijvoorbeeld. Voor andere tips kost het je eenmalig een kleine investering. Een tochtstrip, led-lamp of kit bijvoorbeeld. Op de site zijn video’s verzameld die stap voor stap uitleggen hoe alles precies kan. Daarnaast bieden gemeenten, energieloketten en woningcorporaties hulp bij besparen, denk aan gratis energiecoaches. Zo’n coach komt bij de mensen thuis en wijst ze op alle besparingen. 

Deze factoren bepalen de besparing
De bespaartips-bedragen op de website zijn gebaseerd op een gemiddeld huis voor een gemiddeld gezin (bestaande uit 2,2 personen). Het maakt uit of iemand alleen woont of met partner en kinderen. Dit heeft invloed op het waterverbruik, het aantal kamers dat verwarmd wordt, gasverbruik, verlichting enzovoort. Naast de samenstelling van het gezin maakt het uit of iemand in een appartement, een tussenwoning, een 2-onder-1-kap of vrijstaande woning woont. En of de woning al geïsoleerd is of niet. Net als het stookgedrag: staat de verwarming al een graadje lager? Dan wordt er minder bespaard dan de genoemde bedragen. Maar als er flink gestookt wordt, dan kan de besparing nóg groter worden.

Meer weten? Kijk op Zosimpelalswat.